Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2022

Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2022

Geschreven door Redactie Rodenburg op 18 januari 2023

In deze rapportage tref je de actuele woningmarktcijfers van Apeldoorn, Deventer, Zwolle en omgeving.

Marktbeeld Apeldorn
In de gemeente Apeldoorn is sprake van een gespannen woningmarkt. Aan het einde van 22Q4 staan nog 635 woningen in aanbod, dit is een toename van 114% op jaarbasis. Het aanbod bestaat voor 20% uit meergezinswoningen en 14% betreft nieuwbouw. In het aantal verkopen is een daling zichtbaar. In dit kwartaal zijn 481 woningen verkocht, een verschil van -22% ten opzichte van een jaar geleden. Tussen deze verkopen zitten 138 meergezinswoningen. De verhouding tussen het aantal woningen in aanbod en het aantal verkopen, oftewel de marktratio, komt uit op 76%, wat inhoudt dat er sprake is van een verkopersmarkt. Dit betekent een voor verkopers gunstige situatie met veel vraag en daardoor hoge prijzen, woningzoekers ondervinden hier echter de nadelen van. In Apeldoorn is sprake van een gemiddelde marktdruk ten opzichte van de landelijke marktratio van 74%.

Marktbeeld Zwolle
In de gemeente Zwolle is sprake van een zeer gespannen woningmarkt. Aan het einde van 22Q4 staan nog 343 woningen in aanbod, dit is een toename van 233% op jaarbasis. Het aanbod bestaat voor 13% uit meergezinswoningen en maar liefst 36% betreft nieuwbouw. In het aantal verkopen is een daling zichtbaar. In dit kwartaal zijn 353 woningen verkocht, een verschil van -3% ten opzichte van een jaar geleden. Tussen deze verkopen zitten 68 meergezinswoningen. De verhouding tussen het aantal woningen in aanbod en het aantal verkopen, oftewel de marktratio, komt uit op 103%, wat inhoudt dat er sprake is van een verkopersmarkt. Dit betekent een voor verkopers gunstige situatie met veel vraag en daardoor hoge prijzen, woningzoekers ondervinden hier echter de nadelen van. In Zwolle is sprake van een bovengemiddelde marktdruk ten opzichte van de landelijke marktratio van 74%.

Marktbeeld Deventer
In de gemeente Deventer is sprake van een zeer gespannen woningmarkt. Aan het einde van 22Q4 staan nog 305 woningen in aanbod, dit is een toename van 105% op jaarbasis. Het aanbod bestaat voor 21% uit meergezinswoningen en maar liefst 40% betreft nieuwbouw. In het aantal verkopen is een daling zichtbaar. In dit kwartaal zijn 306 woningen verkocht, een verschil van -3% ten opzichte van een jaar geleden. Tussen deze verkopen zitten 69 meergezinswoningen. De verhouding tussen het aantal woningen in aanbod en het aantal verkopen, oftewel de marktratio, komt uit op 100%, wat inhoudt dat er sprake is van een verkopersmarkt. Dit betekent een voor verkopers gunstige situatie met veel vraag en daardoor hoge prijzen, woningzoekers ondervinden hier echter de nadelen van. In Deventer is sprake van een bovengemiddelde marktdruk ten opzichte van de landelijke marktratio van 74%

De volledige rapportage van onze Sprekende Cijfers Woningmarkten zijn hier te downloaden.

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie