“Top hoge woningprijzen in de Apeldoornse en Deventerse regio’s nog niet bereikt” - Rodenburg
19-04-2018

“Top hoge woningprijzen in de Apeldoornse en Deventerse regio’s nog niet bereikt” - Rodenburg

Een op de vijf verkopen betreft een nieuwbouwwoning. De marktdruk blijft toenemen.

De spanning op de Apeldoornse en Deventerse woningmarkt loopt steeds verder op. De verhouding tussen het aanbod en de verkopen (oftewel de marktratio) varieert in de door ons onderzochte regio’s van 62% tot 100% en ligt daarmee lager dan het landelijk gemiddelde van 73%. De markt van twee-onder-één-kapwoningen is in Apeldoorn de meest gespannen markt, met een marktratio van 100%. Dit komt door een gebrek aan aanbod. In Deventer zijn de hoekwoningen schaars.

Landelijk beeld

Nieuwbouwwoningen vormen een steeds belangrijker aandeel in de Nederlandse verkoopcijfers. In het eerste kwartaal van 2018 betreft een op de vijf verkopen nieuwbouw. Er lijkt zo gehoor te worden gegeven aan de grote vraag naar uitbreidingen van de woningvoorraad. Het totale transactievolume in Nederland komt hierdoor uit op circa 59.500 woningen, 5% hoger dan een jaar geleden. Deze toename wordt volledig verklaard door de verkopen van nieuwe woningen, in de bestaande bouw zijn namelijk 2% minder woningen van eigenaar gewisseld dan vorig jaar.

De positieve gevolgen van deze nieuwbouwontwikkelingen vinden echter niet overal plaats. Veel gemeenten kampen nog met een beperkt aanbod. In Nederland staan nog slechts circa 81.500 woningen te koop, een afname van maar liefst een derde ten opzichte van een jaar geleden. In de gemeenten met een beperkt aanbod en weinig nieuwbouwontwikkelingen wordt het voor woningzoekers steeds lastiger om een woning te vinden die aan hun wensen voldoet. In ruim een kwart van de gemeenten is er als gevolg van het gebrek aan aanbod een terugval van de verkoopcijfers. Bekijk hiervoor het landelijke Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2018 rapport. Dit rapport bestaat uit analyses per regio.

Perspectief 2018 voor de Apeldoornse en Deventerse woningmarkt

De mediane prijs per vierkante meter is momenteel € 2.075,-- in Deventer. Dat is € 75,- meer dan het hoogtepunt in 2008. Het gemiddelde ligt in Nederland op € 2.550.

De overwaarde van vele “westerse” woningen die is ontstaan zorgt, samen met de zeer lage hypotheekrente, voor veel regionale marktdruk. Grootschalige nieuwbouwproductie kan deze marktdruk verlichten, maar bouwend Nederland kan vooralsnog de hectische marktdynamiek niet bijbenen. Daarom zijn verdere prijsstijgingen onontkoombaar in de loop van dit jaar.

Heeft u naar aanleiding van onze woningmarktrapportage nog vragen of behoefte aan advies voor een grootschalige ontwikkeling of klein bouwproject? Bel ons gerust, we helpen u graag als officiële NVM Woningmarktconsultants.

Download Sprekende Cijfers Q1 2018 regio Zwolle

Download Sprekende Cijfers Q1 2018 regio Apeldoorn

Download Sprekende Cijfers Q1 2018 regio Deventer

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.