Aankoopmakelaar, juist nu heel erg belangrijk!

Geschreven door Pieter Ahsman RM/RT op 24 februari 2023

(U heeft vast wel gemerkt of gehoord dat) De woningmarkt is in een ander vaarwater gekomen.

Na jaren van stijgende woningprijzen en vele teleurstellingen bij een grote groep geïnteresseerde kijkers is er nu meer kans voor deze groep woningzoekers. Vanaf het tweede kwartaal 2022 is de markt aan het veranderen. Medio februari 2022 viel Rusland de Oekraïne binnen en daarmee begon de onrust in de wereld. Gasprijzen schoten omhoog, inflatie ging door het dak en er kwam een einde aan de historisch lage hypotheekrente. Dit betekende een (voorlopig) einde aan de hoge prijzen van woningen met als gevolg dat er langzaamaan een daling van de huizenprijzen werd ingezet. Waar de hypotheekrente begin 2022 op 1.5 % stond staat de rente nu gemiddeld op 4.5%

Een hogere hypotheekrente heeft een sterke invloed op de waarde van de woning.

De laatste jaren was het bijna standaard dat een woning zoveel geïnteresseerde kandidaten had dat men via een inschrijving mocht meebieden. Dit had tot gevolg dat er regelmatig een fors bedrag boven de vraagprijs werd geboden (ingegeven door de lage hypotheekrente). In de huidige markt met een substantieel hogere hypotheekrente is de druk van de markt af en kan er weer worden onderhandeld over de prijs. De laatste maanden zien we dat woningen steeds vaker onder de vraagprijs worden verkocht.

In deze sterk veranderende woningmarkt is het voor een koper juist nu ook van belang je goed te laten adviseren door een (aankoop)makelaar. Een aankoopmakelaar treedt op namens de koper en neemt het gehele aankooptraject uit handen. Niet alleen het zoeken en bezichtigen van woningen alsmede onderzoek naar de juridische en bouwkundige aspecten, maar met name het vaststellen van de juiste marktwaarde is van wezenlijk belang in de huidige markt. Waar de verkoopmakelaar de belangen van de verkoper behartigt (vaak realiseren van de hoogste prijs) is het de aankoopmakelaar die in de huidige markt goed advies kan geven over de juiste waarde.

De aankoopmakelaar kent de markt als geen ander en haalt vaak de emotie uit het onderhandelingsproces. Hierdoor is hij in staat een betere aankoopprijs te realiseren dan wanneer een kopende partij zelfstandig met de verkoopmakelaar onderhandeld. In een onzekere markt is er vaak meer onderhandelingsruimte. Daarnaast kunnen kopers gebruik maken van een aantal interessante regelingen. Starters op de woningmarkt kunnen bijvoorbeeld een starterslening aanvragen (gemeente afhankelijk). Starters kunnen tot wel € 50.000,- extra lenen wanneer de maximale hypotheek niet toereikend is. Daarnaast is het nog steeds mogelijk een belastingvrije schenking te ontvangen. Andere regelingen zoals garantstelling door ouders, lage maandlasten door een extra lange looptijd van 40 jaar en nieuwbouw speciaal voor starters zijn regelingen waar de aankoopmakelaar over kan adviseren.

Kortom genoeg redenen om eens met een Dynamis aankoopmakelaar te gaan praten.

Aankoopmakelaar, juist nu heel erg belangrijk!
Pieter Ahsman RM/RT
Neem contact op met Pieter