Dynamis: Beperk nieuwbouwontwikkelingen voor een krachtige binnenstad

Geschreven door Dynamis op 30 september 2019

Dynamis: Beperk nieuwbouwontwikkelingen voor een krachtige binnenstad

Grote nieuwbouwplannen aan de randen van binnensteden hebben een averechts effect op het bestaande winkelgebied. Deze ontwikkelingen moeten meer consumenten naar het winkelgebied trekken, maar ze remmen juist de verhuisdynamiek onder retailers in de oude winkelstraten.

Dit blijkt uit de vandaag verschenen rapportage Sprekende Cijfers Winkelmarkten 2019 van Dynamis.

Nieuwe winkellocatie concurreert met bestaande winkels

Tijdens de (ver)bouw van een winkelcentrum aan de rand van de binnenstad stellen retailers hun vestigingsbeslissing tijdelijk uit en na oplevering geven retailers vaak de voorkeur aan de vernieuwde locatie. Dit heeft een afname van de vraag naar winkelruimte in de oude binnenstad tot gevolg. In plaats van het plegen van ontwikkelingen aan de rand van het centrum, moet het vastgoed in de bestaande hoofdstraten worden versterkt, bijvoorbeeld door middel van verbouw en renovatie.

Limburgse gemeenten maken opmars in leegstandslijsten

Veel gemeenten kampen nog met grote leegstandsproblematiek, de binnenstad van Rijswijk is voor het tweede jaar op rij koploper op het gebied van winkelleegstand. Een grootschalige gebiedstransformatie moet hier verandering in gaan brengen. In een aantal Limburgse gemeenten is de problematiek alleen maar groter geworden, Landgraaf, Kerkrade en Heerlen hebben de respectievelijke posities 2, 3 en 4 ingenomen in de leegstandstop 10.

Gemeenten moeten uitbreidingen winkelbestand expliciet uitsluiten

Winkelleegstand lost niet vanzelf op, een op de drie aangeboden winkelpanden staat na twee jaar nog steeds te koop of te huur. Dit blijkt uit een analyse in 22 binnensteden met grote leegstandsproblemen. Bij deze langdurig leegstaande panden moet worden ingezet op een versneld transformatieproces.

Om de hoge leegstandscijfers in de toekomst te voorkomen is het noodzakelijk om uitbreidingen van het winkelbestand uit te sluiten. In driekwart van de gemeenten die niet eenduidig zijn over de mogelijkheden tot verruiming van het winkelbestand is de winkelleegstand verder toegenomen in de afgelopen twee jaar.

Dynamis
Neem contact op met Dynamis

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Heimstaden kiest voor Dynamis!

Heimstaden kiest voor Dynamis!

Wij zijn mega trots op de samenwerking die Dynamis is aangegaan met Heimstaden. In de komende periode zullen onze makelaars Heimstaden ondersteunen bij de verkoop van...
Dynamis: nieuwe directeur, nieuwe bestuursvoorzitter en 25-jarig bestaan

Dynamis: nieuwe directeur, nieuwe bestuursvoorzitter en 25-jarig bestaan

Per 1 juli 2018 is Jeroen Kroondijk de nieuwe directeur van Dynamis B.V en is Robert de Joode onze nieuwe bestuursvoorzitter. En eind vorige maand vierden we het 25-jarig bestaan van...
Bekijk overzicht