Dynamis: Woningkopers moeten sneller dan ooit de knoop doorhakken

Dynamis: Woningkopers moeten sneller dan ooit de knoop doorhakken

Geschreven door Rogier Weck op 25 juli 2019

Woningzoekers hebben nog niet eerder zo weinig tijd gehad om te beslissen, woningen staan gemiddeld slechts zes weken te koop voordat ze worden verkocht. Vooral buiten de grote steden worden woningen steeds sneller verkocht. Dit blijkt uit de twaalf regiorapportages Sprekende Cijfers Woningmarkten Q2 2019 die Dynamis vandaag heeft gepubliceerd.

Woningen in Zwolle binnen drie weken verkocht

Nederlandse woningeigenaren hebben een week sneller een koper voor hun woning gevonden dan een jaar geleden. Onder de grote Nederlandse steden is Zwolle koploper, een verkoopbord staat hier gemiddeld slechts drie weken voor een woning. Hoewel de korte verkooptijden goed nieuws zijn voor verkopers, moeten veel woningzoekers overhaast beslissen om een woning te kopen.

45 duizend huishoudens op zoek naar een woning in Den Haag

Door de grote concurrentie hebben potentiële kopers weinig tijd om na te denken over de belangrijkste aankoop van hun leven. Buiten Amsterdam is vooral Den Haag populair onder huishoudens die een woning willen kopen, in de Hofstad zijn meer zoekers actief dan in het grotere Rotterdam. Maar ook in Nijmegen, Arnhem, Apeldoorn en Tilburg zijn ruim 15 duizend huishoudens actief op zoek naar een koopwoning via Funda, dat zijn circa 25 zoekers per aangeboden woning.

Snel dalende verkooptijden buiten de grote steden

Buiten de stedelijke gebieden nemen de verkooptijden het snelst af, in Oost-Groningen is deze periode zelfs gehalveerd. In de niet-stedelijke regio’s is de dynamiek later op gang gekomen, waardoor deze regio’s nu een inhaalslag maken. Woningen worden gemiddeld drie weken later verkocht dan in de grote steden. In Amsterdam, Utrecht en Den Haag zorgen de hoge vraagprijzen juist voor een lichte toename van de verkooptijden.

Bekijk regionale rapporten

Bekijk de infographic

Meer weten over dit onderwerp?

Terug naar overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie