Vastgoedmarkt: stop het afremmen en start juist nú met investeren
Geschreven door Marc Wolthuis op 12 april 2021Vastgoedbeleggers staan steeds meer te boek als huisjesmelkers. Ze worden volop aangepakt door Den Haag. En dat terwijl nu juist hét moment is om in vastgoed te investeren. Wat we zouden moeten doen? De maatregelen rondom marktremming afschaffen, zorgen voor een positiever sentiment en de markt versnellen. Want daar vaart iedereen uiteindelijk wel bij.
Ruimte: een groot maar schaars goed
Ruimte is schaars in Nederland. Of het nu gaat om seniorenwoningen, jongerenhuisvesting of bedrijfsruimte voor stadsdistributie, de schaarste zorgt voor een krappe markt. Individuen en bedrijven klagen dan ook massaal over een ruimtetekort.
De coronacrisis zal ertoe bijdragen dat de behoefte aan ruimte nóg groter wordt — na meer dan een jaar thuiswerken zal iedereen het sociale component opzoeken. Bovendien zullen meer mensen weer teruggaan naar de steden wanneer het leven daar weer op gang komt.
Langzaamaan gaat huisvesting ook een belangrijkere rol spelen in de “war of talent”. Verreweg de meeste bedrijven hebben baat bij een mix van jonge en doorwinterde medewerkers. Dit betekent dat werkgevers moeten inspelen op verschillende behoeftes: waar jonge mensen graag kennis delen via een (informele) digitale route, voelen oudere medewerkers zich vaak prettiger in een traditionele werkomgeving. Als je wilt dat jong en oud kennis op een goede manier delen én de bedrijfscultuur bevorderen, kan je niet alleen op onlinemiddelen bouwen. Een fysieke ruimte biedt de mogelijkheden die je nodig hebt om je te handhaven in deze war of talent.
Waarom de politiek de markt moet ondersteunen
Eén ding moge duidelijk zijn: de staat van de economie is niet alleen afhankelijk van de woningmarkt. Maatschappelijke en bedrijfsvoorzieningen spelen een grote rol. Aangezien we in ieder geval tot 2040 met schaarste te maken zullen hebben, is het belangrijk om in vastgoed te investeren. Zo behaal je immers rendement.
Maar we draaien onvoldoende productie in Nederland. Het probleem is dat de politiek het tempo van bouwprojecten niet kan bijbenen. Zij wijst met de vinger naar de markt — die te veel zou verdienen — en remt deze af met allerlei regelgeving. Het gevolg: de schaarste wordt alleen maar gestimuleerd, waardoor prijsstijgingen worden gestimuleerd.
Een betere oplossing zou zijn om in de eigen instrumenten te investeren. Zo kan de politiek de markt ondersteunen. En dat werpt vruchten af. Want als ondernemers geld kunnen verdienen door waarde te creëren met vastgoed, zal de productie omhooggaan. Dat levert de maatschappij als geheel veel op: meer marktdynamiek, een hoger aanbod, een gezondere markt én — vooral — meer kansen voor mensen die momenteel in de problemen zitten vanwege de schaarste.