Zo heb jij je taxatierapport snel geregeld

Geschreven door Sarah Welker op 1 september 2022

Wanneer je bijvoorbeeld een bedrijfspand wil financieren is een taxatierapport een voorwaarde. Hoe zorg je dat je de taxatie snel rond hebt, met een nauwkeurige waardering van het pand?

Hoe meer informatie de taxateur heeft, hoe sneller en nauwkeuriger de taxatie kan worden uitgevoerd. Als opdrachtgever van de taxatie kun je er grotendeels zelf voor zorgen dat de nodige informatie op tijd beschikbaar is.

Huurovereenkomst

De waarde van een bedrijfspand zit ’m lang niet alleen in de stenen en de locatie zelf. De waarde wordt mede bepaald door eventuele lopende huurovereenkomsten. Daarom is het belangrijk dat je als opdrachtgever eventuele getekende huurovereenkomsten aanlevert met de meest recente huurnota’s.

WOZ-waarde
De WOZ-waarde is de waarde die door de gemeente wordt bepaald De WOZ-waarde is volgens de wet gebaseerd op prijzen die kopers hebben betaald voor vergelijkbare panden. Wij gebruiken deze waarde o.a. om de exploitatielasten vast te kunnen stellen.

Energielabel

Tegenwoordig is het energiegebruik van een pand zó belangrijk voor kopers en huurders, dat het energielabel niet is weg te denken uit het proces van taxatie. Per 1 januari 2023 zijn kantoren verplicht minimaal energielabel C te hebben. Is er nog geen label, dan kun je die aanvragen.

VVE

Is het bedrijfspand onderdeel van een groter geheel, dan kun je te maken hebben met een vereniging van eigenaren (VVE). Samen zijn de eigenaren verantwoordelijk voor gezamenlijke voorzieningen, zoals de lift, de ingang en bijvoorbeeld het dak. De financiële en administratieve gezondheid van de VVE heeft invloed op de waarde van het pand. Daarom zijn voor de taxatie ook de balans, de notulen van de meest recente VVE-vergadering en het meerjarenonderhoudsplan van belang.

Locatie
Zoals bij al het vastgoed geldt: de locatie is van grote invloed op de waarde van het pand. Bij bedrijfsmatig vastgoed gaat het vooral om het gebruik van het gebouw in relatie tot de locatie. Een schoenenzaak is op een industrieterrein lang niet zo veel waard als in een drukke winkelstraat.

Bestemmingsplan
Het bestemmingsplan schrijft voor wat mogelijk is in en rond het pand. Hoe flexibeler dat is, hoe meer het pand waard is.

Plattegronden
Plattegronden zijn belangrijk om de oppervlakte te bepalen. Daarnaast geeft het inzicht in de bouwwijze en de functionaliteit. Zijn er geen plattegronden beschikbaar, dan zal de taxateur het pand inmeten tijdens de inspectie.

Verbouwplannen

Wordt het pand op het moment van taxatie verbouwd of gebeurt dat vlak daarna, dan is het voor de taxateur belangrijk om inzicht te hebben in die plannen. Bijvoorbeeld: hoe komt het pand eruit te zien, met welke materialen wordt gebouwd en wat wordt het nieuwe gebruiksoppervlak?

Naast het opvragen van bovenstaande informatie zal de taxateur langskomen om een inspectie uit te voeren. De opdrachtgever hoeft hier niet per se bij aanwezig te zijn. Wel is het belangrijk dat de taxateur naar binnen kan en alle ruimtes kan bekijken.

Vragen over de taxatie van een bedrijfspand? Neem contact op met de taxateurs van Rodenburg Makelaars. Of lees meer op onzepagina over Taxaties.

Sarah Welker
Neem contact op met Sarah

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Winkelmarkt rapport, de feiten, trends & analyses van 2023

Winkelmarkt rapport, de feiten, trends & analyses van 2023

Voor het sectorrapport van NVM Business is Eva Olde Rikkert namens Rodenburg Bedrijfsmakelaars aan het woord. Eva deelt haar ervaringen en verwachtingen met betrekking tot de winkelruimtemarkt,...
Sponsoring Hockeyclub Zwolle

Sponsoring Hockeyclub Zwolle

Bardienst vrijwilligers herkenbaar in de Rodenburg Makelaars...
Bekijk overzicht