Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2020

Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2020

SCK 2020

Meeste kantoortransacties in Deventer in tien jaar tijd

2019 is op de kantorenmarkt van Deventer een absoluut recordjaar, maar liefst 39 bedrijven hebben in het afgelopen jaar nieuwe kantoorruimte betrokken. Deventer evolueert van een arbeidersstad met van oudsher een maakindustrie, naar een stad met een dienstverlenend karakter. Deze omslag vertaald zich in een hogere dynamiek op de kantorenmarkt.

Dit blijkt uit het vandaag verschenen rapport Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2020 van Rodenburg Makelaars (partner in Dynamis).

Historische binnenstad Deventer magneet voor kleinere bedrijven

Op de kantorenmarkt van Deventer zijn de contrasten tussen de verschillende kantoorlocaties groot. De dynamiek in het centrum heeft begin 2020 geleid tot een gezond leegstandsniveau, terwijl de andere kantoorgebieden blijven kampen met structurele leegstand. Vooral voor kleinere partijen is het centrum met haar oude binnenstad en voorzieningen veruit de aantrekkelijkste vestigingslocatie.

Kleine kantoorruimtes aanjager van de dynamiek

De toegenomen dynamiek komt voornamelijk voort uit de vele kleine transacties, bijna twee op de drie in gebruik genomen kantoorruimten is kleiner dan 250 m². In Apeldoorn en Zwolle is dit aandeel van een vergelijkbaar niveau. In deze laatste gemeente wordt is de dynamiek in 2019 echter bepaald door een enkele grote transactie. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een pand van 15.000 m² aangekocht, wat resulteert in een verdubbeling van het opnamevolume ten opzichte van vorig jaar