Apeldoorn - Componistenkwartier

Wonen in de wijk Componistenkwartier in Apeldoorn

Wandel door de wijk Componistenkwartier in Apeldoorn en je krijgt een warm gevoel van ‘terug in de tijd’. Het sfeervolle plein, de hier zo bekende vijver, de klinkerstraten en de veelal jaren vijftig en zestig huizen dragen hieraan bij. Met alle voorzieningen die je wenst aan boord, is het in deze kleine wijk toch groots wonen.

Volkse gezelligheid
In het Componistenkwartier staan vooral woonhuizen, aangevuld met een fijn winkelaanbod. In het jaar 1952 begon men met het bouwen van winkels met bovenwoningen, langs de Schubertlaan. Vanaf 1956 werden er ook winkels en woningen langs het Hofveld en de Debussylaan ontwikkeld. Op het Schubertplein staan karakteristieke flatgebouwen, daterend uit de zestiger jaren van de vorige eeuw. Bijna nergens ligt asfalt; klinkerbestrating bepaalt het beeld. Het is een mooie bijdrage aan het sfeervolle en volkse karakter van deze wijk.

Knus en compact
Het Componistenkwartier is een knusse en gezellige naoorlogse buurt, gelegen in het zuidelijke deel van Apeldoorn. Deze wijk wordt begrensd door de Arnhemseweg, de Ravenweg, de Oude Beekbergerweg en sprengen aan de zuidzijde, tegen Malkenschoten. Het Componistenkwartier telt rond de 3.600 inwoners, die zijn verdeeld over 1.600 huishoudens. Het is een gevarieerde, wat kleinere en compacte wijk.

Razendsnel in de binnenstad
Via de fietstunnel onder het station, het viaduct bij de Koning Stadhouderlaan of langs het Apeldoorns Kanaal ben je zo in het centrum van de stad. Het Componistenkwartier telt verschillende bedrijven en de kinderdagverblijven, basisscholen en middelbare scholen bevinden zich doorgaans dichtbij. Het Schubertplein is het hart van de buurt, met een supermarkt en ruim parkeergelegenheid. En elke vrijdag brengt de warenmarkt reuring op het plein.

Schaatsen in de winter
Het Zuiderpark - een van de grootste parken van Apeldoorn - strekt zich in noord-zuidrichting uit door de wijk. Aan de noordzijde van het Componistenkwartier zorgt een vijver menig winterseizoen voor een flinke dosis schaatsplezier. Sowieso biedt deze vijver altijd een mooie aanblik, in ieder seizoen. Wie van skateboarden houdt, kan zich uitleven op een terrein dat hier speciaal voor werd ingericht. Ook dok Zuid en buurthuis Maasstraat vind je hier in de buurt.

Wijkstatistieken

Apeldoorn Zuid

Apeldoorn Zuid is een wijk in de Nederlandse stad Apeldoorn die bekendstaat als arbeiderswijk. Met ruim 18.000 inwoners is het een van de grotere wijken van de stad. Apeldoorn Zuid heeft wijknummer 4 en vormt samen met Ugchelen en enkele andere buurten het stadsdeel Apeldoorn Zuidwest.

Bekijk alle wijken

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie