Apeldoorn - De Maten

Wonen in de wijk De Maten in Apeldoorn

De erg kindvriendelijke wijk De Maten in Apeldoorn is groot, maar door de onderling verbonden aparte buurten tegelijk ook kleinschalig en overzichtelijk. Onder andere de grote woningen hier maken de wijk geliefd bij gezinnen. De voorzieningen zijn hier ook helemaal op ingericht. Jong en oud vindt hier alles voor prettig wonen, zelfs een eigen treinstation.

Rustig en kindvriendelijk
Bij de opbouw van de wijk De Maten is goed nagedacht over hoe mensen graag met elkaar samenleven en hoe men hieraan tegemoet kon komen wat betreft de locatie en het ontwerp van de verschillende woningen. De Maten is groen, rustig en kindvriendelijk. De wijk bevat zeven verschillende buurten die goed met elkaar verbonden zijn door middel van de ringweg. In de volksmond staan de buurten bekend als ‘de Hoeken’, ‘de Horsten’, ‘de Parken’, ‘de Dreven’, enzovoort. Matendreef is de oudste en daarmee meest authentieke buurt van de wijk. Samen met Matenhorst, Matengaarde en Matenpark ligt deze buurt heerlijk centraal in de wijk.

Ruimte in huis
De wijk De Maten is een zogeheten bloemkoolwijk met 26.000 inwoners. Samen met nieuwbouwwijk Zonnehoeve en het evenemententerrein De Voorwaarts vormt deze wijk stadsdeel Apeldoorn-Zuidoost. De wijk is gebouwd tussen begin jaren zeventig en eind jaren tachtig van de vorige eeuw; een periode die zich vooral kenmerkt door de bouw van wat ruimere huizen. Onder andere het succes van de Apeldoornse vestiging van Philips en de heel diverse woningbouw trok veel nieuwe bewoners naar De Maten. Zij vonden hier de ruimte, rust, goede verkeersverbindingen en eigentijdse woningen die ze zochten.

Eigen station en volop werk
Wie in De Maten woont en een baan zoekt dichtbij de deur, heeft hier volop kansen. Tot De Maten behoort het Kuipersveld: een langgerekt gebied tussen de wijk zelf en het Apeldoorns Kanaal, waar lichtere industrie is gevestigd. En dan is er nog Matenhoek: een klein bedrijventerrein bovenin de wijk, waar woningen worden afgewisseld met garagebedrijven en dienstverlenende ondernemers. Naast alle nodige voorzieningen - zoals scholen, zorginstanties, uitvalswegen en een eigen treinstation - is deze wijk in het royale bezit van meerdere winkelcentra. In de buurt Matendreef vind je winkelcentrum De Maat, in Matengaarde staat winkelcentrum De Egelantier en in Matenhorst winkelcentrum Gildehof.

Lekker spelen en sporten
Wie na zijn werk stoom wil afblazen, vindt hiervoor meerdere mogelijkheden op evenemententerrein De Voorwaarts. Hier zit onder andere het Omnisportcentrum, waar je uiteenlopende sporten kunt beoefenen. Verder vind je ook vele sportaccommodaties verspreid door de wijk. Kinderen kunnen zich hier prima vermaken, bijvoorbeeld in het groene Matenpark, bij de kinderboerderij of in de kleine en grotere speeltuinen. Wie nog meer vertier zoekt, vindt het levendige centrum van Apeldoorn praktisch om de hoek. En omdat de wijk De Maten gunstig ligt ten opzichte van de uitvalswegen, ben je ook zo in de omliggende steden voor een gezellig dagje uit.

Wijkstatistieken

Leeftijd wijkbewoners Apeldoorn - De Maten

Huishoudens in Apeldoorn - De Maten

Koop/Huur in Apeldoorn - De Maten

 • Mannelijke inwoners

  12.525
 • Vrouwelijke inwoners

  12.905
 • Inwoners Apeldoorn

  82.157
 • Inwoners Apeldoorn

  82.624
 • Auto('s)

  1,0 per huishouden

Apeldoorn Zuid Oost

De hele wijk Apeldoorn Zuidoost en drie buurten van de wijk Apeldoorn Oost vormen samen het stadsdeel Apeldoorn Zuidoost. Het stadsdeel heeft meer dan 27.000 inwoners.

Bekijk alle wijken

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie