Apeldoorn - De Parken

Wonen in de wijk De Parken in Apeldoorn

De historische sfeer van een parkachtige wijk én de luxe van meerdere groene parken om je heen; wonen in de wijk De Parken in Apeldoorn biedt het je. In dit beschermde stadsgezicht heb je alle ruimte en het scholenaanbod is hier groot. Shoppen is hier - met alle fraaie winkeltjes aan de Koninginnelaan - een ware beleving.

Landschappelijke villa’s
De grote tuinen, de lommerrijke bomenlanen en het stratenplan dat werd ontwikkeld in Engelse landschapsstijl geven deze wijk een parkachtige aanblik. De meeste woningen ontstonden tussen 1880 en 1920. Het zijn veelal karakteristieke, vrijstaande huizen, bijna altijd met een geheel in stijl opgezette veranda of serre. Bij de bouw gebruikte men diverse steensoorten en het houtwerk van de woningen kreeg vaak een fraaie versiering. Heel bijzonder is hier het feit dat bijna elke villa apart werd ontworpen. Je vindt dus geen twee gelijke.

Parkachtig en monumentaal
De wijk De Parken is een aantrekkelijke villawijk aan de noordkant van de binnenstad, tussen de Laan van Kerschoten, de Generaal van Heutszlaan, de Deventerstraat en de Kerklaan/Koninginnelaan. De wijk heeft haar naam te danken aan de vier fraaie parken die hier liggen: het Oranjepark, het Wilhelminapark, het Prinsenpark en het Verzetsstrijderspark. De totale wijk - die al gemeentelijk beschermd was - kreeg in 2005 de status van beschermd stadsgezicht. De wijk bevat veel gemeentelijke monumenten en ook een flink aantal rijksmonumenten.

Scholen en universiteit
Scholieren uit de wijk De Parken hoeven niet ver te fietsen naar de middelbare school. De wijk De Parken heeft er maar liefst twee ‘in huis’: de Koninklijke Scholengemeenschap (KSG) en het Gymnasium Apeldoorn. Daarnaast is ook het Hoger Hotelonderwijs van Saxion Hogescholen in deze wijk vertegenwoordigd. De stad Apeldoorn heeft zelfs een universiteit en deze is gevestigd in de wijk De Parken. De Theologische Universiteit Apeldoorn staat pal aan het fraaie Wilhelminapark. Er is altijd wel een bushalte in de buurt en het NS-station is maar vijf minuten fietsen.

Natuur en cultuur
De Parken is een levendige en verrassend groene wijk om in te wonen. Waar je ook komt, je ervaart overal een gevoel van vrijheid. Natuur is hier altijd dichtbij, dus je kunt heerlijk ontspannen en lekker wandelen, fietsen of sporten naast de deur. Ook het Apeldoornse centrum is niet ver weg en je hebt er elke denkbare voorziening binnen handbereik, zoals voor cultuurliefhebbers schouwburg Orpheus. In en om de wijk De Parken tref je tal van leuke winkels, zoals die op het Mercatorplein en de delicatessewinkeltjes aan de bijzonder fraaie Koninginnelaan.

Wijkstatistieken

Leeftijd wijkbewoners Apeldoorn - De Parken

Huishoudens in Apeldoorn - De Parken

Koop/Huur in Apeldoorn - De Parken

 • Mannelijke inwoners

  6.190
 • Vrouwelijke inwoners

  6.445
 • Inwoners Apeldoorn

  82.157
 • Inwoners Apeldoorn

  82.624
 • Auto('s)

  1,1 per huishouden

Apeldoorn Noord

Apeldoorn Noord is een wijk in de stad Apeldoorn. De wijk wordt begrensd door het Apeldoorns kanaal in het westen, de binnenstad in het zuiden, en de Soerenseweg, Koning Lodewijklaan en Amersfoortseweg in het zuidwesten. In het westen loopt de wijk over in Kroondomein Het Loo. In het noorden in de weilanden van Wenum-Wiesel en Beemte-Broekland.

Bekijk alle wijken

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie