Apeldoorn - Indische buurt

Wonen in de wijk Indische buurt in Apeldoorn

Wonen in een rijkelijk versierd huis in een historische omgeving is mogelijk in de wijk Indische buurt in Apeldoorn. In dit beschermde stadsgezicht waan je je in vroegere tijden. Kunst- en cultuurliefhebbers vinden hier volop inspiratie en ook voor de actieve inwoners is er veel te beleven, op de Veluwe en in het Boschbad bijvoorbeeld.

Fraai versierde huizen
De Indische Buurt is een erg gewilde wijk in Apeldoorn en dat is niet voor niks. Elke woning hier is bijzonder en stijlvol en de meeste huizen zijn rijkelijk versierd en hebben een mooie erker, serre, veranda of portiek. In combinatie met gestucte ornamenten en opvallend metsel- en houtsnijwerk maakt dit dat de wijk een historische sfeer ademt, waar je ook loopt. De architectuur is kenmerkend voor de periode tussen 1880 en 1930. Kenners ontdekken duidelijk de invloeden van de Neo-Renaissance en Art Nouveau. Je vindt hier meer dan veertig monumenten. De straten zijn smal en bijzonder sfeervol en veel huizen hebben een tuin rondom.

Beschermd stadsgezicht
De Indische Buurt ligt in Apeldoorn-Noordwest en wordt gezien als het zusje van De Parken, de monumentale wijk rechts van de Loolaan. Enkele straten kregen in 1912 Indische namen, zoals de Java-, Bali- en Celebeslaan. Onder andere Oud-Indiëgangers zagen de schoonheid van dit gebied, vestigden zich hier en bouwden villa’s en kleine middenstandswoningen. Deze stonden vaak nét niet midden op de kavel, om ruimte te bieden voor serres. De oud-Indiëgangers waren namelijk gewend om in Nederlands-Indië veel buiten op de veranda te zijn. Vanwege het Nederlandse klimaat werden de serres hier overdekt. De wijk is al sinds 2002 een beschermd stadsgezicht.

Sfeervol winkelen in de wijk
De Indische buurt is een stijlvolle, authentieke wijk, maar wel met alle moderne voorzieningen die je wenst. Er staan twee basisscholen in de wijk en je hebt hier keuze uit diverse supermarkten en winkels. Wie nog meer winkelaanbod zoekt, kan lopend naar de gezellige binnenstad van Apeldoorn. Lekker shoppen, een terrasje pakken, sfeervolle restaurants, theater, kunst en cultuur; je vindt het allemaal letterlijk om de hoek. In de Indische Buurt zijn ook de zorgvoorzieningen prima geregeld. En je bent vanaf hier snel in de andere delen van Apeldoorn of, via de nabijgelegen uitvalswegen, in de omliggende steden.

Kunst, cultuur en natuur
Als bewoner van deze wijk heb je attracties zoals de Apenheul, Julianatoren en Paleis het Loo dichtbij de deur. Ook vermaak je je prima een hele dag in zwembad het Boschbad. Liefhebbers van cultuur kunnen hun hart ophalen in Theater Orpheus. Vanuit de wijk ben je hier zo en je treft er telkens weer een nieuw aanbod van leuke, interessante en inspirerende voorstellingen en andere activiteiten. Wie er lekker op uit wil trekken, heeft in Nationaal Park de Hoge Veluwe de mogelijkheden voor het uitkiezen. Je ontdekt hier een breed aanbod van wandel- en fietsroutes en in de musea op de Veluwe zie je telkens weer wat nieuws.

Apeldoorn Noord

Apeldoorn Noord is een wijk in de stad Apeldoorn. De wijk wordt begrensd door het Apeldoorns kanaal in het westen, de binnenstad in het zuiden, en de Soerenseweg, Koning Lodewijklaan en Amersfoortseweg in het zuidwesten. In het westen loopt de wijk over in Kroondomein Het Loo. In het noorden in de weilanden van Wenum-Wiesel en Beemte-Broekland.

Bekijk alle wijken

Wijkstatistieken

Leeftijd wijkbewoners Apeldoorn - Indische buurt

Huishoudens in Apeldoorn - Indische buurt

Koop/Huur in Apeldoorn - Indische buurt

 • Mannelijke inwoners

  6.190
 • Vrouwelijke inwoners

  6.445
 • Inwoners Apeldoorn

  82.157
 • Inwoners Apeldoorn

  82.624
 • Auto('s)

  1,1 per huishouden

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie