Apeldoorn - Metaalbuurt

Wonen in de wijk Metaalbuurt in Apeldoorn

Als je houdt van oude, karakteristieke woningen en een idyllisch straatbeeld, gaat je hart sneller kloppen van de wijk Metaalbuurt in Apeldoorn. Alles aan dit tuindorp maakt wonen stijlvol: de huizen, de straten, het groen en de directe omgeving. Scholen, winkels, zorg en zelfs een lommerrijk park; je hebt het hier allemaal dichtbij.

Karakteristieke huisjes
In de wijk Metaalbuurt vind je een unieke mix van oud en nieuw. Het grootste deel van de woningen werd gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw. Maar tegelijk werd een aanzienlijk deel van de historische en zo karakteristieke arbeidershuisjes - de zogeheten Wegerif-woningen die er stonden, vakkundig gerestaureerd. Nieuwbouw dus, maar met behoud van het verleden en alle mooie elementen uit de voorgaande periodes. Extra bijzonder is het dat sommige nieuwbouw zelfs aan de vroegere stijl werd aangepast. Deze unieke woningen ontdek je onder andere aan de Arnhemseweg en Aluminiumweg.

Tijdloos én modern tuindorp
De wijk Metaalbuurt - door velen ook wel Westenenk genoemd - is niet zomaar een karakteristieke buurt, maar draagt de titel van beschermd stadsgezicht. De wijk ligt tussen de Europaweg, Jachtlaan, Eendrachtstraat, Arnhemse weg, Aluminiumweg, Laan van Westenenk en Ugchelseweg. De wijk is een typisch tuindorp; je vindt hier stijlvolle huizen in een al even prachtige omgeving. Denk aan mooie poorten, woningen met puntdak en oranje dakpannen, erkers, bijzondere schoorstenen en fraai schilderwerk. Oude principes, zoals de symmetrie in het straatbeeld, werden tijdens de nieuwbouw in de wijk gecombineerd met eigentijdse architectuur.

Betrokken bewoners
In de wijk kun je terecht voor allerlei voorzieningen. Je vindt hier bijvoorbeeld kinderdagverblijf Ukkie en twee openbare basisscholen, waarvan De Rietendakschool een fantastisch gebouw is om te zien. Tevens zitten hier verschillende zorginstanties en gezellige ontmoetingscentra. Ook Thomashuis Apeldoorn is hier gevestigd: een zorghuis voor jonge mensen met een beperking. Bijzonder is dat dit is voortgekomen uit een burgerinitiatief. Het toont heel mooi de verbondenheid en betrokkenheid van de wijkbewoners. In het gebouw van de voormalige middelbare school worden tegenwoordig allerlei interessante workshops en cursussen gegeven.

Genieten van bijzonder park
In de wijk Metaalbuurt, tussen de Zilverweg en de Koperweg, ligt het heerlijk groene Westenenkerpark. In dit mooie, intieme park, met zijn hoge en statige bomen, kom je lekker tot rust. Maar het is tegelijk een fijne plek om te sporten en kinderen vinden er volop ruimte om te spelen. Voor de liefhebbers zit aan de Hoenderparkweg de Postduivenvereniging Zuid-Oost. En wie graag wil bewegen in de buitenlucht en ook nog eens wil genieten van de fraaie omgeving, kan zich in deze wijk aansluiten bij Stichting Nordic Walking Veluwe. Dit Nationale Park is natuurlijk sowieso een schitterende plek om door rond te struinen en je vindt er interessante musea.

Wijkstatistieken

Leeftijd wijkbewoners Apeldoorn - Metaalbuurt

Huishoudens in Apeldoorn - Metaalbuurt

Koop/Huur in Apeldoorn - Metaalbuurt

 • Mannelijke inwoners

  7.740
 • Vrouwelijke inwoners

  7.660
 • Inwoners Apeldoorn

  82.157
 • Inwoners Apeldoorn

  82.624
 • Auto('s)

  1,2 per huishouden

Apeldoorn Zuid West

De wijk Apeldoorn Zuidwest bestaat uit 9 buurten en het dorp Ugchelen die zelf weer uit drie buurten bestaat. De andere buurten in de wijk Zuidwest vallen onder de wijkraad van Apeldoorn Zuid. De wijk Zuidwest ligt tussen A1, spoorlijn en de Arnhemseweg.

Bekijk alle wijken

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie