Apeldoorn - Sprengenbos

Wonen in de wijk Sprengenbos in Apeldoorn

Met alle variatie die de wijk Sprengenbos in Apeldoorn in huis heeft, kan iedereen hier wonen naar eigen wens en smaak. Elke buurt in deze groene wijk is uniek en wonen en werken is hier perfect te combineren. De vrijgelegen villa’s, pal tussen het centrum van de stad en Nationaal Park de Hoge Veluwe, zijn het ontdekken waard.

Klassiek bosgebied
De wijk Sprengenbos verenigt het beste van twee werelden: de klassieke opzet van de
Parkenbuurt en het bosbeeld van Berg en Bos. Tussen de twee lanen van Paleis het Loo liggen fraaie buurten - de Edelstenenbuurt, Schrijversbuurt, Driehoek en Planetenbuurt - met elk een eigen opzet. De variëteit in bouw en uitstraling kenmerkt de wijk Sprengenbos, die grotendeels voor de Tweede Wereldoorlog werd ontwikkeld. Vanaf de jaren vijftig ontstond er een gevarieerd woningaanbod langs de John F. Kennedylaan, de Sprengenweg en de Koning Lodewijklaan.

Villa’s langs groene lanen
Sprengenbos - aan de westkant van Apeldoorn - ligt grotendeels op oud heidegebied dat in de negentiende eeuw voornamelijk beplant was met bos. In het begin van de twintigste eeuw werden de eerste villa’s gebouwd langs het lanenstelsel van Paleis Het Loo (Jachtlaan en Koning Lodewijklaan). Het bosgebied ten noorden van de Bosweg werd woongebied. De middelgrote wijk telt nu 4.300 inwoners en beslaat het gebied tussen de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn, de binnenstad en de Soerenseweg, Koning Lodewijklaan en Amersfoortseweg. Ten westen van de wijk liggen de bossen van Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Fijn wonen en werken
De wijk Sprengenbos biedt - met haar prettige bedrijvigheid - een fijne omgeving om in te wonen én te werken. Je vindt hier niet alleen verschillende basisscholen, maar ook het voortgezet onderwijs is vertegenwoordigd in deze wijk. Voor de dagelijkse boodschappen is er altijd wel een supermarkt in de buurt en wie uitgebreider wil shoppen komt in Sprengenbos ook aan zijn trekken. Het openbaar vervoer is hier prima geregeld en de bushaltes liggen prettig verspreid door de wijk.

Tussen stad en Veluwe
Heel fijn aan de wijk Sprengenbos is de ligging: precies tussen het centrum van Apeldoorn en de Veluwse bossen in. In de binnenstad vind je verschillende gezellige horeca- en uitgaansgelegenheden en je kunt er naar hartenlust winkelen. Ook beschikt het centrum over een rijk cultuuraanbod met voor ieder wat wils. Wie lekker van de natuur wil genieten vindt de Veluwe op steenworp afstand van zijn woning. Het park herbergt meerdere musea en biedt volop mogelijkheden voor een actief dagje in de buitenlucht.

Wijkstatistieken

Leeftijd wijkbewoners Apeldoorn - Sprengenbos

Huishoudens in Apeldoorn - Sprengenbos

Koop/Huur in Apeldoorn - Sprengenbos

 • Mannelijke inwoners

  10.630
 • Vrouwelijke inwoners

  11.100
 • Inwoners Apeldoorn

  82.157
 • Inwoners Apeldoorn

  82.624
 • Auto('s)

  1,0 per huishouden

Wijk: Apeldoorn West

West is een wijk in de plaats Apeldoorn binnen de gemeente Apeldoorn van de provincie Gelderland. De wijk West is verdeeld in 7 buurt(en)

 • 21 505 inwoners
 • 10 095 huishoudens
 • 7 buurten
 • 220 straten
 • 1.130 km2 land
 • 3 km2 water
Bekijk alle wijken

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie