Apeldoorn - Zuidbroek

Wonen in de wijk Zuidbroek in Apeldoorn

Een goed bereikbare nieuwbouwwijk met een fijne huizenmix, aantrekkelijk gebouwd rondom een groenrijk park. Dat is de wijk Zuidbroek in Apeldoorn. Het wijkgerichte centrum met al haar voorzieningen maakt dat het hier heel compleet wonen is. Ontspanning en wellness vind je dichtbij en voor kinderen is er van alles te doen.

Bijzondere nieuwbouw-mix
Vele fraaie, authentieke boerderijen getuigen ervan dat in Zuidbroek eeuwenlang mensen hebben gewoond. De wijk is in wezen een bijzonder, heuvelachtig park van een prettig formaat, waarin men een rijke schakering aan nieuwbouwwoningen liet ontstaan. Het maakt dat mensen hier graag wonen; Zuidbroek is een populaire wijk en het inwoneraantal groeit dan ook. Op dit moment telt het gebied 5.200 bewoners. Je vindt hier relatief veel twee onder één kap woningen. Ook staan er een paar unieke wooncomplexen, allemaal gekenmerkt door een eigen, bijzondere vormgeving.

Nabij de A50
Zuidbroek ligt in het noordoosten van Apeldoorn, tussen de wijk Zevenhuizen-Anklaar, het Bedrijvenpark Apeldoorn-Noord en de A50. De wijk bestaat uit het bedrijvenpark en de buurten Het Mozaïek, Het Rooster, De Wellen en de Groene Wig, die beter bekend staat onder de naam Park Zuidbroek. Het totale gebied kent een rijke geschiedenis: van 1256 tot 1629 lag hier de hofstede Sprenkelaar, tussen waar nu de Nocturnestraat is en de huidige tennishal Sprenkelaar. Na 1348 is er voor het eerst sprake van een waterschapsbestel, waarschijnlijk door de Kartuizer monniken die actief waren in en om Zuidbroek.

Speciaal onderwijs dichtbij
Omdat Zuidbroek naast de A50 ligt, is de wijk per auto uitstekend bereikbaar. Ideaal voor wie buiten Apeldoorn werkt. En als busreiziger reis je met lijn 8 en 9 tussen de wijk en het centraal station. Bijzonder aan Zuidbroek is dat de wijk werd gevormd rond het park de Vellert. Voor ontspanning en groen hoef je dus alleen maar de deur uit te stappen. Middenin de wijk ligt Het Kristal: een wijkgericht centrum met vele voorzieningen mooi bij elkaar. Je vindt er een supermarkt, winkels en een grand café en er zijn hier meerdere basisscholen, zowel voor regulier als speciaal onderwijs.

Ontspannen voor jong en oud
In de wijk en het wijkcentrum vinden het hele jaar door allerlei leuke activiteiten plaats. Ook sporten kan gewoon lekker in de wijk; er zitten diverse gezellige verenigingen. Wie er eens uit wil, vermaakt zich zo een hele dag in en om Paleis het Loo. Binnen tien minuten fietsen ben je op deze schitterende plek, waar je heerlijk kunt ronddwalen en genieten van het paleis, de tuinen, de kunst en de kleurrijke natuur. Voor nog meer groen is de Veluwe om de hoek. Kinderen kunnen lekker uitrazen in het overdekte speelparadijs Monkey Town. En vanuit de wijk ben je ook zo in de Apenheul of Julianatoren. Wie fijn een dagje wil ontspannen, vindt de sauna- en wellnessresorts in Bussloo en Emst op amper een kwartiertje rijden.

Wijkstatistieken

Leeftijd wijkbewoners Apeldoorn - Zuidbroek

Huishoudens in Apeldoorn - Zuidbroek

Koop/Huur in Apeldoorn - Zuidbroek

 • Mannelijke inwoners

  12.000
 • Vrouwelijke inwoners

  12.415
 • Inwoners Apeldoorn

  82.157
 • Inwoners Apeldoorn

  82.624
 • Auto('s)

  1,1 per huishouden

Apeldoorn Noord Oost

De wijk Apeldoorn Noordoost en drie buurten van de wijk Apeldoorn Oost vormen samen het stadsdeel Apeldoorn Noordoost. Het stadsdeel heeft ruim 40.000 inwoners en is daarmee qua inwoners het grootste stadsdeel van Apeldoorn.

De wijk Apeldoorn Noordoost bestaat uit Zevenhuizen, Zuidbroek en Bedrijvenpark Apeldoorn-Noord. Deze buurten vallen onder wijkraad Zevenhuizen-Zuidbroek. De buurt Zuidbroek is nog volop in ontwikkeling. Het bedrijvenpark heeft onder meer een grote autoboulevard.

Bekijk alle wijken

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie