Ugchelen

Wonen in de wijk Ugchelen in Apeldoorn

Wonen in de wijk Ugchelen in Apeldoorn betekent genieten van alle ruimte, in een buurt die een prettig dorpsgevoel ademt. Authentieke elementen zijn hier bewaard gebleven en toch vind je in de kern van de wijk alle voorzieningen van de huidige moderne tijd. Ook heeft de wijk een gezellig verenigingsleven.

Dorps en vrijstaand wonen
Wie op zoek is naar een vrijstaand huis of villa, moet zeker eens een kijkje nemen in de wijk Ugchelen; je vindt er hier vele. De inwoners worden ‘Ugchelnaren’ of ‘Ugchelse’ genoemd. Door de papierindustrie kon het gebied - dat al vanaf halverwege de dertiende eeuw bekend is - groeien. In de loop der tijd heeft Uchgelen allerlei veranderingen ondergaan, maar in het doen en laten is het altijd dorpachtig gebleven, met een heel eigen karakter. Je vindt hier een sfeervolle kern met gevarieerde bebouwing daar omheen. Na de Tweede Wereldoorlog ontstonden nieuwe woonbuurten, nog altijd voorzien van de kenmerken en originele elementen uit de tijd van bouw.

Op de Veluwe
Ugchelen ligt in het zuidelijk deel van Apeldoorn en is als voormalig zelfstandig dorp nu geheel onderdeel geworden van de stad. De wijk ligt bijzonder fraai op de oostrand van de Veluwe en tegen de wijken Orden en Apeldoorn-Zuid aan. Ugchelen telt zo’n 7.100 inwoners. Met een hoogteverschil dat varieert tussen 21 en 90 meter boven de zeespiegel, was het mogelijk om sprengen aan te leggen. Deze sprengen werden gebruikt voor het creëren van waterkracht. Ugchelen heeft 11 watermolens gekend die hoofdzakelijk werden gebruikt als koren- of papiermolen. De mooie oude Hamermolen aan de Hoenderloseweg en De Bouwhofmolen zijn goed bewaard gebleven.

Complete en comfortabele kern
De Molecatenlaan en de Ugchelseweg vormen samen het gezellige hart van deze wijk. Je woont hier eigenlijk altijd op loopafstand van deze wijkkern. De hoofdstraat van Ugchelen is de Ugchelseweg. Het is een moderne straat - enkele jaren geleden compleet nieuw ingericht - en voorzien van een voor velen prettige 30-kilometerzone en twee royale supermarkten. De verkeerstechnische maatregelen maken het een bijzonder prettig begaanbaar gebied voor voetgangers en fietsers. Alle voorzieningen die je nodig hebt en wenst, vind je hier, comfortabel bij elkaar. Daarnaast ligt de binnenstad van Apeldoorn bij je om de hoek.

Actief verenigingsleven
De mix van agrarisch buitengebied en bos maakt dat je hier volop recreatiemogelijkheden hebt. Verder krijg je in Ugchelen - ook al is het tegenwoordig een wijk - nog het echte dorpsgevoel. Er zijn hier verschillende verenigingen, onder andere die in het dorpshuis Ugchelens Belang. Maar ook de Bronkerk neemt een belangrijke plaats in binnen de buurt. Je vervelen hoeft hier niet, want in het kerkblad vind je - met alle berichten, evenementen, aankondigingen en advertenties van de plaatselijke middenstand - genoeg inspiratie voor vele gezellige uitjes in de weekenden. Ook heeft Ugchelen een muziekvereniging en de ondernemersvereniging Ugchelenplaza.

Apeldoorn Zuid West

De wijk Apeldoorn Zuidwest bestaat uit 9 buurten en het dorp Ugchelen die zelf weer uit drie buurten bestaat. De andere buurten in de wijk Zuidwest vallen onder de wijkraad van Apeldoorn Zuid. De wijk Zuidwest ligt tussen A1, spoorlijn en de Arnhemseweg.

Bekijk alle wijken

Wijkstatistieken

Leeftijd wijkbewoners Ugchelen

Huishoudens in Ugchelen

Koop/Huur in Ugchelen

 • Mannelijke inwoners

  7.740
 • Vrouwelijke inwoners

  7.660
 • Inwoners Apeldoorn

  82.157
 • Inwoners Apeldoorn

  82.624
 • Auto('s)

  1,2 per huishouden

Deze website maakt gebruik van cookies

Voor welke cookies geef je akkoord?

Meer informatie