Wenum Wiesel

Wonen in de wijk Wenum-Wiesel in Apeldoorn

Wonen in een beschermd dorpsgezicht, omgeven door bos en met de sfeer van het boerenleven. In de wijk Wenum-Wiesel in Apeldoorn kan het. De oude watermolen, prachtige vijver en het nabijgelegen natuurgebied maken het plaatje compleet. Het sportpark is aantrekkelijk voor jong en oud en de basisschool hier is zelfs uniek.

Overblijfselen uit rijk verleden
Wenum-Wiesel is een tweelingdorp in de gemeente Apeldoorn. Wenum bestaat vooral uit agrarisch gebied; er zitten hier vele boerenbedrijven. Wiesel grenst aan de Kroondomeinen en is sinds 2001 een beschermd dorpsgezicht. De geschiedenis van het gebied is terug te zien in de uitstraling die het nu nog heeft. Bij Wenum-Wiesel staan nog altijd de achtkante windkorenmolen en de eeuwenoude watermolen. Nabij Wenum lag vroeger - aan de spoorlijn Apeldoorn-Zwolle - stopplaats Wenum. In Wiesel woonden vroeger de werknemers van het nabijgelegen Paleis Het Loo. Vandaag de dag is de wijk - met haar vijf rijks- en twintig gemeentelijke monumenten - een karakteristieke plek om te wonen.

Fraaie landgoederen
Wenum-Wiesel ligt ten noorden van de gemeente Apeldoorn, tegen Vaassen in de gemeente Epe aan. Wenum en Wiesel worden gescheiden door de Zwolseweg tussen Apeldoorn en Vaassen. Wenum - aan de oostkant - is het gebied tussen de Zwolseweg en het Apeldoorns Kanaal. Aan de westkant ligt Wiesel, dat aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw in trek raakte als vestigingsplaats voor welgestelden. Er verrezen kleine landhuizen en landgoederen zoals De Ploeg en De Zandhegge. Er wonen nu een kleine 3.200 mensen in Wenum-Wiesel, waaronder ook de duizend inwoners van de buurtschap Beemte-Broekland. Wie hier woont, staat letterlijk dichtbij de natuur: meer dan de helft van de totale wijk bestaat uit bosgebied.

Unieke basisschool
Wie een goede basisschool zoekt voor zijn kinderen, vindt in Wenum-Wiesel de Prinses Beatrixschool. Leuk en uniek detail aan deze school: twee lokalen zijn deels ondergronds gebouwd. Ook een buitenschoolse opvang is hier aanwezig. Wie na een drukke school- of werkdag even lekker wil sporten, kan zich helemaal uitleven in het fraaie Sportpark Wiesel. Wenum-Wiesel heeft een aantal fijne winkeltjes en ook voor de dagelijkse boodschappen hoef je de wijk niet uit.

Visvijver en natuurgebied
Prachtig gelegen tegenover de Wenumse watermolen - waar regelmatig een molenmarkt plaatsvindt - ligt een grote vijver waar menig visliefhebber heel wat uurtjes in de week doorbrengt. En ook in het dichtbij gelegen natuurgebied De Zandhegge is het goed toeven. Wie graag geniet van een lekker drankje of goede maaltijd, kan terecht in een van de sfeervolle horecagelegenheden in Wiesel. Vanuit de wijk zijn verschillende wandel- en fietsroutes te volgen door de groene omgeving. Hét grote feest in Wenum-Wiesel is nog altijd het jaarlijkse Oranjefeest, in het eerste weekend van september. Men herdenkt dan de verjaardag van wijlen Koningin Wilhelmina, die gedurende het laatste deel van haar leven op Het Loo woonde.

Wijkstatistieken

Leeftijd wijkbewoners Wenum Wiesel

Huishoudens in Wenum Wiesel

Koop/Huur in Wenum Wiesel

 • Mannelijke inwoners

  6.190
 • Vrouwelijke inwoners

  6.445
 • Inwoners Apeldoorn

  82.157
 • Inwoners Apeldoorn

  82.624
 • Auto('s)

  1,1 per huishouden

Apeldoorn omgeving

Bekijk alle wijken

  Deze website maakt gebruik van cookies

  Voor welke cookies geef je akkoord?

  Meer informatie