Interview in de Regiolokaal

Geschreven door Redactie Rodenburg op 8 juni 2020

Passie voor wonen en werken

‘Om mensen te helpen aan een woning, een eerste levensbehoefte, dat maakt mijn werk nog steeds leuk.’ Oscar van Schaverbeke, directeur Woningmakelaars bij Rodenburg Makelaars, tevens partner, windt er geen doekjes om.

‘Het is in de huidige markt niet gemakkelijk. Toch blijft het geweldig om verkopers bij te staan en kopers te adviseren bij het zoeken naar woonruimte. Of het nieuwbouw is of bestaand, dat maakt niet uit.’ Hij zit veertig jaar in het vak. ‘Ik ben in 1980 begonnen als bordenplaatser’ vertelt hij lachend. Begin jaren tachtig werd hij beëdigd als makelaar. ‘Ik heb dertig jaar in Apeldoorn gewerkt. In 2011 nam Rodenburg een Zwols makelaarskantoor over, sindsdien is Zwolle mijn werkplek.

Rodenburg heeft vestigingen in Apeldoorn, Deventer en Zwolle. In Zwolle hebben we tevens een nevenvestiging waarin we samenwerken met twee andere makelaars. Dit is Woonfabriek Zwolle, de nieuwbouwmakelaar van Zwolle.’ Oscar is vanaf 2001 eigenaar van Rodenburg, destijds nog met twee anderen. Per 1 januari 2019 zijn er vier partners bij gekomen, waaronder Eva Olde Rikkert die hiernaast wordt voorgesteld. ‘We hebben dit gedaan met oog op de toekomst. Verspreid over onze kantoren zijn zo’n dertig personen werkzaam. We willen hen continuïteit bieden.

’Oscar is erg enthousiast over Zwolle. ‘Ik vind Zwolle een geweldige stad, veel leuker dan Apeldoorn eigenlijk. Er zit een positieve fl ow in de stad, vele ondernemers (Librije, De Fundatie, ook PEC Zwolle) dragen hieraan bij. Net als de politiek, die open en toegankelijk is. Er wordt veel gezamenlijk gedaan om de stad op de kaart te zetten.’ Oscar is lid van het Zwols Consilium dat zich hard maakt voor een vitale woningmarkt. Hij is ook actief in andere netwerken als Lighthouse en Vastgoed Netwerk Zwolle. Hij oogt fi t en energiek. ‘Ik ga nog wel even door, tot mijn zeventigste misschien?’ zegt hij met een knipoog. Tennis, skiën (‘Een dochter woont in Oostenrijk. Dat is een heerlijk alibi om vaak die kant op te gaan.’) en watersport (‘Fanatiek zeilen op het Wad en IJsselmeer, even een uurtje of twee varen in de sloep, wijntje erbij, je bent er heerlijk even uit.’) houden hem fysiek en mentaal fit.

Interview in de Regiolokaal

Passie voor mensen en vastgoed

Waar Oscar staat voor de woningmakelaars, is bedrijfsmakelaardij helemaal Eva’s ding bij Rodenburg Makelaars. Hoewel het er aanvankelijk niet naar uitzag dat Eva Olde Rikkert deze kant opging. ‘Ik heb de Hotelschool gedaan. Ik wilde eigenlijk niets met de bouw of vastgoed te maken hebben.

Mijn vader had een aannemersbedrijf en het is het bekende verhaal, als kind en puber zet je je daartegen af. Toch ben ik via de hotellerie in de makelaardij terecht gekomen. Eerst, in 2001, als horeca-makelaar. In 2005 ben ik in Zwolle als woningmakelaar begonnen, in 2011 overgestapt naar de bedrijfsmakelaardij. Ik vind dit bij uitstek de leukste tak. Vanwege de grote diversiteit aan mensen én vastgoed. Van een klein bedrijfshalletje van 35 m2 tot winkelruimte van 1300 m2. Dan heb je met heel verschillende partijen te maken.

Mijn dienstverlenende instelling vanuit mijn opleiding en werkervaring in de hotellerie komt mij hierbij goed van pas. Het is mijn kracht om met iedereen goed te kunnen communiceren.’ Sinds 1 januari 2019 is Eva een van de partners in het bedrijf. ‘Rodenburg Bedrijfsmakelaars is aangesloten bij Dynamis. Samen bijna vijftig kantoren, zo’n achthonderd medewerkers. Gezamenlijk hebben we landelijke dekking met grote lokale en regionale betrokkenheid. Het maakt ons sterker, op elke schaal. We hebben een eigen taxatie-afdeling met vier taxateurs voor bedrijfsmatig onroerend goed.’ Ze woont in de Zwolse binnenstad. ‘Het is zo leuk te leven in de stad waarin ik werk, ik ken zoveel mensen. Dit is echt mijn thuis.

’Binnenkort hoopt zij voor de derde keer de Zwolse halve marathon te lopen, sportief als ze is. ‘Doel is deze keer onder de twee uur te lopen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat het hardlopen niet zo goed samengaat met mijn bourgondische levensstijl.’ Eva is lid van Vastgoed Netwerk Zwolle. Ook is zij lid van een Soroptimistclub, die zich inzet voor positieverbetering van vrouwen en meisjes. ‘Niet vanuit feminisme of zo. Wel omdat ik kansengelijkheid belangrijk vind. Net als vrijheid. Vrijheid is voor mij het allerbelangrijkste bij wat ik doe.’

Interview in de Regiolokaal
Redactie Rodenburg
Neem contact op met Redactie