Actueel: Hypotheeknormen worden verruimd per 2024

Geschreven door Redactie Rodenburg op 2 november 2023

Volgend jaar kunnen huishoudens die een energiezuinige woning aanschaffen, extra hypotheekruimte krijgen. Dat is goed nieuws voor energiezuinige woningbezitters, zij profiteren van lagere energiekosten, waardoor ze meer financiële ruimte hebben voor hun hypotheek. Aan de andere kant wordt de leencapaciteit voor kopers van woningen met een energielabel E, F of G beperkt.

Nieuwe norm

De relatie tussen het energielabel en een bijkomend hypotheekbedrag betekent dat woningen met een EFG-label nu als de nieuwe norm worden beschouwd, terwijl voorheen woningen met een C-label de standaard waren. Huiseigenaren met energiezuinigere woningen profiteren van lagere energiekosten, wat betekent dat ze meer financiële ruimte hebben om hun hypotheek af te betalen. Dit extra hypotheekbedrag wordt toegekend zonder te kijken naar het inkomen van de huiseigenaar en kan oplopen tot € 50.000 extra hypotheek voor een woning waarvan de energiekosten gegarandeerd minimaal zijn.

Studieschuld

In 2024 zullen er wijzigingen plaatsvinden in de manier waarop studieschulden worden meegewogen bij het toekennen van een hypotheek aan kopers. Tot op heden werd de oorspronkelijke studieschuld als basis gebruikt om de leencapaciteit vast te stellen. Vanaf 2024 zullen daarentegen de maandelijkse aflossingsverplichtingen voor de studieschuld de primaire factor zijn.

Indien iemand in staat is om extra af te lossen op de studieschuld, wat resulteert in lagere maandelijkse aflossingskosten, zal de nieuwe aanpak resulteren in een verhoogde leencapaciteit voor huishoudens. Het is belangrijk op te merken dat op dit moment de rente op studieleningen stijgt, wat leidt tot hogere aflossingsverplichtingen en daarmee een grotere invloed van de studieschuld op het maximale hypotheekbedrag.

Belangrijke overweging

"Hoewel het mogelijk is om je maximale hypotheek te verhogen met extra bedragen, is het essentieel om te overwegen of deze maximale hypotheek werkelijk in lijn ligt met je financiële situatie," adviseert Vliegenthart. "Hoewel het verleidelijk is om meer te lenen, brengt dit ook hogere maandelijkse lasten met zich mee. Het is belangrijk om te overwegen of je bereid bent dit geld daaraan te besteden, of dat je liever meer overhoudt voor andere doeleinden die voor jou belangrijk zijn. Neem de tijd om hier goed over na te denken voordat je een hypotheek afsluit."

Bron: Nibud

Actueel: Hypotheeknormen worden verruimd per 2024
Redactie Rodenburg
Neem contact op met Redactie

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Uniek wonen in de Zuiderkerk

Uniek wonen in de Zuiderkerk

In Apeldoorn, een woonplaats met een veelzijdig aanbod woningen, herbergt een bijzondere parel die momenteel te koop staat! We spraken met de huidige bewoners van deze bijzondere...
Woningwaardegrens naar €510.000 per 2024

Woningwaardegrens naar €510.000 per 2024

Ben je starter op de woningmarkt? Goed nieuws voor jou! Vanaf 2024 wordt de grens voor de startersvrijstelling in de overdrachtsbelasting verhoogd naar € 510.000. Dit betekent dat...
Bekijk overzicht