Woningwaardegrens naar €510.000 per 2024

Geschreven door Redactie Rodenburg op 14 augustus 2023

Ben je starter op de woningmarkt? Goed nieuws voor jou! Vanaf 2024 wordt de grens voor de startersvrijstelling in de overdrachtsbelasting verhoogd naar € 510.000. Dit betekent dat startende huizenkopers tot dit nieuwe, hogere bedrag geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. In dit artikel zullen we uitleggen wat deze verandering inhoudt en welk effect het kan hebben voor aspirant-woningbezitters.

De startersvrijstelling binnen de overdrachtsbelasting is een maatregel ontworpen om beginnende kopers te ondersteunen bij de aankoop van hun eerste huis. Momenteel in 2023 is de grens vastgesteld op een woningwaarde van € 440.000, maar vanaf 2024 wordt deze verhoogd naar € 510.000. Dit betekent dat startende kopers, onder voorwaarden, geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen bij de aanschaf van een woning onder dit bedrag.

De overdrachtsbelasting is een belasting die betaald wordt bij de aankoop van een bestaande woning. Het standaardtarief van deze belasting voor niet-starters is 2% van de aankoopprijs, terwijl beleggers 10,4% betalen. Voor startende kopers die aan alle voorwaarden voldoen, betekent deze nieuwe regeling dat zij vanaf 2024 geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen bij aankopen tot € 510.000. Dit kan aanzienlijk helpen de kosten te verlagen bij de verwerving van hun eerste huis. Als je bijvoorbeeld een huis koopt voor € 500.000, bespaar je direct € 10.000 aan extra kosten.

De verhoging van deze vrijstellingsgrens is een positieve ontwikkeling voor starters, aangezien het de drempel om een huis te kopen verlaagt. Het opent meer mogelijkheden op de woningmarkt, waar de prijzen in de afgelopen jaren sterk zijn gestegen en het aanbod juist beperkt is.

Het is belangrijk op te merken dat er enkele voorwaarden verbonden zijn aan de startersvrijstelling. De koper moet bijvoorbeeld op het moment van de woningaankoop tussen de 18 en 35 jaar oud zijn en van plan zijn de woning als hoofdverblijf te gebruiken. Bovendien mag de koper geen eerdere aanspraak hebben gemaakt op deze vrijstelling. Als koper dien je een verklaring in te vullen voor de Belastingdienst om gebruik te maken van de vrijstelling. De notaris speelt hierbij een controlerende rol en voegt de ondertekende verklaring(en) toe aan de akte van levering. Tot slot mag de getaxeerde waarde in het gevalideerde taxatierapport niet hoger zijn dan de woningwaardegrens. Bron NVM 2023.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de woningmarkt? Volg ons dan op onze social media kanalen.

Woningwaardegrens naar €510.000 per 2024
Redactie Rodenburg
Neem contact op met Redactie

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Actueel: Hypotheeknormen worden verruimd per 2024

Actueel: Hypotheeknormen worden verruimd per 2024

Volgend jaar kunnen huishoudens die een energiezuinige woning aanschaffen, extra hypotheekruimte krijgen. Dat is goed nieuws voor energiezuinige woningbezitters, zij profiteren van...
Uniek wonen in de Zuiderkerk

Uniek wonen in de Zuiderkerk

In Apeldoorn, een woonplaats met een veelzijdig aanbod woningen, herbergt een bijzondere parel die momenteel te koop staat! We spraken met de huidige bewoners van deze bijzondere...
Bekijk overzicht