Rookmelder verplicht per 1 juli 2022

Geschreven door Redactie Rodenburg op 30 mei 2022

Heb jij nog niet op iedere verdieping van je huis een rookmelder? Dan heb je hier nog tot 1 juli 2022 de tijd voor. Vanaf die datum is het namelijk wettelijk verplicht om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping van je huis. En in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. De wet geldt voor nieuwe en bestaande woningen, of je nu huurt of een koopwoning hebt.

Waarom wordt dit verplicht?

De rookmelderplicht geldt al jaren voor nieuwe en gerenoveerde woningen, maar vanaf 1 juli dus ook voor bestaande woningen. De wet is aangepast op advies van Brandweer Nederland en gemeenten, om de veiligheid in huis te vergroten. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Vooral ‘s nachts, omdat je reukvermogen niet werkt als je slaapt. Daarom is het heel belangrijk dat je voldoende rookmelders in je woning hebt. Door het harde geluid kun je ook ‘s nachts snel reageren als er brand is.

Wat betekent dit voor mij?

De nieuwe wet verplicht dat er op iedere verdieping een rookmelder hangt, maar ook in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Heb je een eigen huis? Dan moet je de rookmelders zelf aanschaffen en installeren. Als je een woning huurt ligt de verantwoordelijkheid bij je verhuurder. Verhuurders zijn in principe ook verantwoordelijk voor het vervangen van de batterijen, tenzij je hier andere afspraken over maakt. Woon je in een appartementencomplex met meerdere appartementen op dezelfde verdieping? Dan moet er in ieder appartement een rookmelder hangen. In een studentenhuis moet zelfs iedere kamer een rookmelder krijgen.

Gevolgen voor je inboedelverzekering

Stel: je hebt je rookmelders niet op tijd geregeld en er breekt brand uit. Ben je dan nog wel verzekerd voor de schade via je inboedelverzekering? Tot nu toe zijn er geen signalen dat verzekeraars de voorwaarden van de woonverzekering gaan aanpassen. Zolang de voorwaarden niet veranderen, ben je na 1 juli dus op dezelfde manier verzekerd bij brand als voor die datum. Verzekeraars zijn wel aan het kijken hoe ze hier mee om moeten gaan. Het is dus mogelijk dat dit in de toekomst verandert.

De beste plek voor je rookmelder

Waar hang je de rookmelders op? In ieder geval in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je het helemaal goed doen? Hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan, zoals de keuken. Let er op dat je de rookmelders minimaal 50 cm van een muur of hoek af hangt en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt. Op de website van de brandweer vind je meer handige tips.

Welke rookmelders zijn geschikt?

Rookmelders zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en prijsklassen. Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder. Het Europese keurmerk EN 14604 houdt in dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Check bij aanschaf of de batterijen jaarlijks vervangen moeten worden of dat ze langer mee gaan. Die laatste optie is vaak wat duurder, maar wel veel handiger.

Bron: Independer & Rijksoverheid

Rookmelder verplicht per 1 juli 2022
Redactie Rodenburg
Neem contact op met Redactie

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Actueel: Hypotheeknormen worden verruimd per 2024

Actueel: Hypotheeknormen worden verruimd per 2024

Volgend jaar kunnen huishoudens die een energiezuinige woning aanschaffen, extra hypotheekruimte krijgen. Dat is goed nieuws voor energiezuinige woningbezitters, zij profiteren van...
Uniek wonen in de Zuiderkerk

Uniek wonen in de Zuiderkerk

In Apeldoorn, een woonplaats met een veelzijdig aanbod woningen, herbergt een bijzondere parel die momenteel te koop staat! We spraken met de huidige bewoners van deze bijzondere...
Bekijk overzicht