Transformatie van bijzonder vastgoed deeloplossing voor het woningtekort

Geschreven door Pieter Ahsman op 29 maart 2021

Het tekort aan woningen wordt door de alsmaar groeiende vraag groter. Een grote uitdaging voor overheid, woningcorporaties en vastgoedpartijen. Er zal flink moeten worden gebouwd de komende jaren. Maar met zomaar bouwen zijn we er niet. Er moet slimmer gebouwd worden. De focus moet verschuiven naar het bouwen van de juiste woningen voor het juiste segment. Betaalbaarheid van woningen speelt hierbij een belangrijke rol.

Om te zorgen voor meer doorstroming moet er de komende 10 jaar circa 1 miljoen nieuwe woningen worden gebouwd. Door het tekort aan bouw van nieuwe woningen is er al geruime tijd een positieve trend zichtbaar. Het transformeren van (leegstaande) gebouwen naar aantrekkelijke woon- en werkomgevingen. De overheid stimuleert deze trend en bevordert de transformatie door advies te geven aan gemeenten. Bij transformatie naar woningen kun je denken aan leegstaande kantoorgebouwen en fabrieken, maar ook scholen, bibliotheken en zorgcomplexen.

Een voorbeeld van een wel hele bijzondere transformatie is de transformatie van de Heilig Hartkerk in Breda.

Een Kerk met een lange Bredase historie.
De Heilige Hartkerk is in 1985 buiten gebruik gesteld en werd binnen enkele jaren gekraakt. Sindsdien hebben diverse personen en groepen zich voor herbestemming en instandhouding ingezet. De kerk is gelegen aan de statige Baronielaan in de Nassaustad Breda. In 2002 werd aan het complex de status rijksmonument toegekend. Hierna duurde het nog 18 jaar voordat er met de bouw kon worden begonnen. Eerdere plannen voor commerciële functies in de kerk zijn de revue gepasseerd, maar ook door de tijd ingehaald. De vraag naar woningen en een constructieve samenwerking met de overheid heeft ervoor gezorgd dat een moeilijke transformatie naar 20 woningen alsnog in een stroomversnelling is geraakt. De bouw gaat dan ook in april van dit jaar van start.

Hemels wonen Breda
In deze voormalige Heilig Hartkerk aan de Baronielaan realiseert de Dynamis makelaar Van der Sande Makelaars het project Hemels Wonen Breda met 20 unieke en exclusieve woningen. Allemaal met minimaal één parkeerplaats in de naastgelegen parkeergarage van het nieuwbouwproject Heilig Harthof. Bekijk hier hoe de woningen eruit gaan zien en meer informatie over dit unieke project.

Interesse?
Neem gerust contact met ons op of kijk op onze website voor meer informatie over Hemels Wonen in Breda.

Transformatie van bijzonder vastgoed deeloplossing voor het woningtekort
Pieter Ahsman
Neem contact op met Pieter