Woningmarkt heeft het moeilijk door weinig aanbod en snel stijgende prijzen
23-10-2018

Woningmarkt heeft het moeilijk door weinig aanbod en snel stijgende prijzen

Het aantal keuzemogelijkheden voor woningzoekers is beperkt in Apeldoorn, Deventer en Zwolle. Er staan ruimschoots minder woningen te koop dan in 2008, terwijl er per kwartaal veel meer woningen van eigenaar wisselen. De druk op de markt is daardoor hoog, de nieuwbouwproductie is nog niet voldoende om hier verandering in te kunnen brengen. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q3 2018 van Rodenburg Makelaars (partner in Dynamis).

Voor het eerst minder dan duizend woningen in aanbod in Apeldoorn
In de gemeente Apeldoorn is het aantal aangeboden woningen met bijna een vijfde afgenomen in een jaar. Hierdoor staan voor het eerst sinds de start van de registratie in 2008 minder dan duizend woningen te koop. In Deventer is reeds een keerpunt ontstaan in het aanbod. Na een jarenlange daling van het aantal beschikbare woningen in aanbod, is voor het tweede kwartaal op rij is het aanbod licht toegenomen.

Nieuwbouw laat te wensen over in Apeldoorn en Deventer.
Momenteel kent Deventer het laagste aandeel nieuwbouwaanbod van alle gemeenten in de provincie Overijssel. Slechts 3% van de te woningen die te koop staat is nieuw, ook Apeldoorn kent met 7% nieuwbouw een beperkt aanbod. Er vinden zo onvoldoende aanvullingen vanuit de nieuwbouw plaats om de marktdruk te doen afnemen. In Zwolle zijn deze aanvullingen er wel en vormt de nieuwbouwproductie de drijfveer achter het hoge aantal verkopen. Door de grote vraag is dit echter nog niet afdoende om het beperkte aanbod te doen toenemen.

Zwolle duurste gemeente buiten de Randstad en Brabant
In het afgelopen kwartaal betaalden woningkopers gemiddeld maar liefst € 2.725 per vierkante meter woonruimte in Zwolle. Ten opzichte van een jaar geleden is het prijsniveau met maar liefst 20% gestegen, dit betekent een toename van € 475 per vierkante meter. In steden als Groningen (€ 2.325), Apeldoorn (€ 2.400), Arnhem (€ 2.250) of Enschede (€ 1.900) wordt ruim minder betaald voor een vierkante meter woonruimte.

Download de rapportage

Wil u automatisch het laatste rapport in uw mailbox ontvangen?

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief

* indicates required

Rodenburg Makelaars gebruikt de gegevens die u op dit formulier verstrekt om contact met u op te nemen en om updates en marketing aan te bieden. Laat ons weten op welke manieren u van ons zou willen horen:

U kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link Abonnement opzeggen te klikken in de voettekst van elke email die u van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via nieuws@rodenburg.nl. We zullen uw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacypraktijken. Door hieronder te klikken, stemt u ermee in dat wij uw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Informatie nodig?

IE10 wordt niet ondersteund. U gebruikt een NIET ONDERSTEUNDE versie van Internet Explorer.
Gebruik of download een moderne browser.