Woningtekort loopt harder op dan verwacht
Geschreven door Redactie Rodenburg op 12 februari 2020Het tekort aan woningen loopt harder op dan verwacht. In 2022 bereikt het tekort een dieptepunt van 360.000, mogelijk zelfs 380.000 woningen, blijkt uit onderzoek door vastgoedadviseur Capital Value en onderzoeksbureau ABF Research.
Meer bouwvergunningen nodig
In 2019 hebben bouwbedrijven 77.000 nieuwe woningen opgeleverd, volgens de doelstelling van het kabinet. Toch is het woningtekort begin 2020 verder opgelopen dan voorspeld. Het woningtekort is al opgelopen tot 315.000 woningen. Dat komt mede doordat het aantal huishoudens harder stijgt dan het aantal verstrekte bouwvergunningen.
Vooral starters en doorstromers de dupe
Volgens Capital Value kwamen er vorig jaar zo'n 90.000 huishoudens bij, terwijl de autoriteiten slechts 55.000 vergunningen afgaven. Vooral starters hebben te weinig passende nieuwe woningen, maar ook voor de doorstroming op de woningmarkt heeft dit gevolgen. Van de 65-plushuishoudens zegt ongeveer 20% te willen verhuizen, maar er is geen geschikt aanbod. Die groep zal tot 2030 verder toenemen. Corporaties en beleggers investeren daarom nu al meer in zorg- en seniorenwoningen: in 2019 voor een recordbedrag van €1,25 mrd.
Kabinet moet ingrijpen
Volgens de bouwers en ontwikkelaars is er voldoende kapitaal beschikbaar. Ook de beleggers zeggen de komende drie jaar €26 mrd beschikbaar te hebben voor nieuwe, betaalbare huurwoningen. De woningcorporaties willen in 2020 zo'n 30.000 nieuwe woningen bouwen. Maar om dit mogelijk te maken, moet het kabinet eerst met een oplossing komen voor de stikstofproblematiek en de procedures versnellen, zeggen de ontwikkelaars.
Visie NVM: Vastgoedregisseur nodig
Eerder pleitte NVM-lobbyist Jasper van Jagt al voor een woningregisseur. "Woningkrapte en stagnerende bouwproductie frustreren de duurzaamheidsopgave in nieuwbouw en bestaande voorraad. De markt moet weer in beweging komen. Zonder regie en een overkoepelend pakket maatregelen zijn de huidige problemen van woningnood, te lage woningproductie, de verduurzamingsopgave, stikstof en PFAS niet op te lossen”.
Bron: NVM