Woningverkopen nemen sterk af door gebrek aan aanbod

Geschreven door Alexander Dekker op 23 januari 2019

In de regio Apeldoorn, Deventer en Zwolle is het aantal woningverkopen over het hoogtepunt heen. In alle drie de regio’s stagneren de verkopen in het vierde kwartaal. De lagere dynamiek kan worden verklaard door het beperkte woningaanbod in de regio, al sinds de crisis is het beschikbare aanbod aan het afnemen. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2018 van Rodenburg Makelaars (partner in Dynamis).

Verkopen zwakken af in Apeldoorn

In het laatste kwartaal van 2018 hebben in Apeldoorn aanzienlijk minder woningverkopen plaatsgevonden dan gemiddeld in het eerste half jaar. Bijna 550 woningen zijn afgelopen kwartaal van eigenaar gewisseld, terwijl in het eerste en het tweede kwartaal nog ruim meer dan 600 transacties plaatsvonden. Een opvallend verschil, gezien normaliter in de staart van het jaar een verkooppiek plaatsvind.

Verhoudingen in Deventer worden krapper

Binnen Deventer overtreft de vraag het beschikbare aanbod in de wijk Rivierenwijk en Bergweide, maar ook in Zandweerd is er in het vierde kwartaal een aanzienlijke toename van de vraag geregistreerd. In beide wijken is het woningaanbod ten opzichte van het voorgaande kwartaal met maar liefst 40% afgenomen, met een zeer krappe situatie voor woningkopers tot gevolg op deze locaties.

Nieuwbouwkwaliteit beïnvloedt de woningprijzen in Zwolle

In Zwolle is sprake van een uitzonderlijk hoog prijsniveau, Een vierkante meter woonruimte kost in het vierde kwartaal ruim € 600 meer dan op het dieptepunt van de crisis. Door het grote aantal nieuwbouwverkopen in het derde kwartaal, is er in het vierde kwartaal echter een correctie opgetreden. De hoge (nieuwbouw)kwaliteit had in het derde kwartaal een sterk opdrijvend effect op de prijs. Aangezien in het vierde kwartaal de bestaande bouw een groter aandeel in de verkopen had, zijn de prijzen getemperd.

Bekijk hier alle regio rapportages Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2018

Alexander Dekker
Neem contact op met Alexander

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Actueel: Hypotheeknormen worden verruimd per 2024

Actueel: Hypotheeknormen worden verruimd per 2024

Volgend jaar kunnen huishoudens die een energiezuinige woning aanschaffen, extra hypotheekruimte krijgen. Dat is goed nieuws voor energiezuinige woningbezitters, zij profiteren van...
Uniek wonen in de Zuiderkerk

Uniek wonen in de Zuiderkerk

In Apeldoorn, een woonplaats met een veelzijdig aanbod woningen, herbergt een bijzondere parel die momenteel te koop staat! We spraken met de huidige bewoners van deze bijzondere...
Bekijk overzicht